III. Orešje Pike Masters – jezero Orešje 02.05.2015

III. Orešje Pike Masters

Pojedinačni varaličarski kup sa obale sa vaganjem riba uživo nakon natjecanja, jezero Orešje 02.05.2015

Jezero Orešje jedna je od najljepših voda zagrebačke županije.  Bistra plitka voda prošarana poljima lopoča, nebrojenim otocima i uređena staza oko jezera magnet su za šetače, sportaše i ljubitelje prirode.  Jezero Orešje je također i  ponajbolja varaličarska voda za ribolov štuke u Hrvatskoj! Vegetacija i bistra voda su iznimno pogodno stanište za štuku u kojoj ona vrlo brzo raste.

ŠRD Sloga Orešje koje upravlja jezerom i prekrasnim ribičkim domom na sjevernoj strani je u posljednje dvije godine napravila veliku transformaciju i postala jedna od najmodernijih ribolovnih udruga u Hrvatskoj sa naprednim programima očuvanja i unaprijeđenja ribolova i ribljeg fonda u jezeru. U nekoliko godina zaštite i planskog poribljavanja Orešje je postala iznimna ribolovna destinacija sa fantastičnom  populacijom štuke, smuđa, šarana, amura, bijele ribe… Sloga na čelu sa predsjednikom Petrom Šikcem je  jedina udruga  u Hrvatskoj koja posjeduje i koristi  čamac/kosilicu lopoča koji u ljetnim mjesecima gotovo prekrije površinu jezera.

Njihove aktivnosti uključuju i organizacije raznih ribolovnih manifestacija poput natjecanja u bacanju, škola za mlade ribolovce,  šaranskih i varaličarskih kupova. Jedna od takvih manifestacija je i internacionalni Pike Masters – prvi varaličarski kup u Hrvatskoj sa vaganjem ribe nakon natjecanja na kojem su nastupili ribolovci iz svih dijelova Hrvatske, susjedne BiH i  Slovenije!

Štuka u jezeru je pod obaveznim uhvati i pusti režimom, stoga se uhvaćene ribe čuvaju u specijalnim mrežicama, važu se pred svima poslije natjecanja i ručka, te se nakon toga neozlijeđene puštaju nazad u jezero…

3. Pike Masters je nedvojbeno dokazao koliko zaštita štuke može unaprijediti varaličarski ribolov i potvrdio statusOrešja kao  jedne od naših top destinacija za ribolov štuke. Na natjecanju je sudjelovalo 36 natjecatelja od kojih su mnogi naši ponajbolji varaličari, višestruki reprezentativci u raznim ribolovnim disciplinama, svjetski prvaci,  novinari, vrhunski fotografi…  Uhvatilo se 26 štuka od kojih je većina bila u rangu 1- 3 kile, što je odličan rezultat za ribolovno natjecanje bez obzira što nije uhvaćena niti jedna oreška „mamara“ (velika štuka).

Većina ulova se dogodila u prvih dva sata natjecanja dok je vrijeme bilo oblačno uz blagu kišu. Oko deset sati je zasjalo sunce i riba je osjetno slabije primala. Da je ostalo oblačno, vjerojatno bi ulovi bili još bolji.

U ovakvom ribolovu se najbolje snašao Ivan Jozek iz Đurđevca koje ja na brzo povlačen Chatterbait (metalnu jig varalicu)uhvatio 4 štuke ukupne težine 7,39kg. Drugi je bio Nikola Horvat iz Ludbrega sa tri ribe težine 4,59 kg koji je većinu ulova ostvario na gumeni Savage Gear Real eel od 15 cm, a treći je bio legenda Željko Vedrenjak sa dvije ribe težine 2,97kg koje je prevario na SG 3D Bleak gumenu imitaciju kedera sporo prezentiranu uz dno na weedless montaži. Ukupno se 18 od 36 natjecatelja upisalo sa ulovom. Atmosfera bila odlična i vaganje uživo uz voditelja nakon natjecanja je  svima bilo izuzetno zanimljivo. SRD Sloga Orešje se po tko zna koji put pokazalo kao vrhunski domaćim u organiziranju ovakvih manifestacija  i svi su bili iznimno zadovoljni sa danom provedenim na ovoj prekrasnoj vodi. Proglašenje su uveličali predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever i predsjednik Športsko ribolovnog saveza zagrebačke županije Dubravko Šeketa. Posebne zahvale sponzorima tvrtki Olivari d.o.o., T&T trgovina, Okuma, Savage Gear….vidimo se na jesenskom Pike Mastersu kada ćemo loviti iz čamaca!

Konačni plasman III. Pike Masters, jezero Orešje 02.05.2015  (36 natjecatelja, 26 riba, 18 upisa)
1. Ivan Jozek 7,39 kg (4)
2. Nikola Horvat 4,59kg (3)
3. Željko Vedrenjak 2,97 kg ( 2)
4. Androci Ivan 2,89 kg (2)
5. Josip Dora 2,29 kg (2)
6. Luka Marinković 2,04 kg(1)
7. Damir Klepica 1,67 kg (1)
8. Zlatko Očić 1,31 kg (1)
9. Matej Ložnjak 1,28 kg (1)
10. Dražen Kraljić 1,17 kg (1)
11. Davor Habulin 0,94 kg (1)
12. Dean Janjetović 0,83 kg (1)
13. Renato Đukić 0,82 kg (1)
14. Igor Pavičić 0,76 kg (1)
15. Zdravko Šavor 0,76 kg (1)
16. Ivan Sebastijan Kolarić 0,73 kg (1)
17. Filip Strahija 0,72 kg (1)
18. Krešimir Šmit 0,68 kg (1)

Galerija slika: